13 януари 2010 г.

Еврейската кула в Етрополе

Лятото на 2009 година. Престой в град Етрополе за един месец. Разхождам се из улиците и ми показват със съжаление остатъците от Еврейската кула, която до преди няколко години е била около 6 метра висока. Имала е своето място и двор, и е била като историческа забелжителност на Етрополе.
Положението днес. Кулата се издига едва на метър-два. Почти не се вижда измежду къщите и оградите около нея. Човекът, който ми я показа ми обясни, че голяма част от камъните и са нейде по дворовете на съседните къщи, хишнически я погълнали и почти изчезнала.
Застанала от към улицата, няма как да стигна до самата кула, успявам да направя няколко снимки. С апарата приближавам кулата, доколкото ми е възможно.
Историята на кулата не можаха да ми разкажат. Ще се иде пак в Етрополе, за да поразпитам в историческия музей. Разбира се, стига да искат да разказват.
Защо се рушат историческите забележителности в тази страна? Колко човека ги е грижа в тази страна за това? Оставам си с въпросите. Отговори едва ли ще получа.
Ето и снимките: