29 октомври 2009 г.

Часовникова кула в град Етрополе

Часовниковата кула в гр. Етрополе е една от най-старите в България. Тя е изградена през 1710 г. от майстор Тодор. Първоначално е строена като наблюдателна и отбранителна кула, за което може да се съди от начина на строеж и оставените отвори / мазгали / на трите й страни. Иззидана е от речен камък и бигор. Общата височина на кулата е 20 м. Тялото й се разпределя на три части. Долното каменно тяло е разделено на четиринадесет хоризонтални пояса с дъбови греди, т.нар. сантрачи, характерни за тогавашните строежи. Вътрешно има изградена дървена стълба с две площадки. На западната страна на долното тяло се намира каменен циферблат на часовник, с надпис, в който е отбелязана годината на строежа на кулата - 1710 год.



Часовниковата кула се намира в центъра на града на булевард "Руски". Лесно може да се стигне от автогарата, като се спуснете по улицата водеща от нея. Минете покрай пожарната и полицията, завиете на ляво и продължите към съдебната палата на града и градския музей (бивш конак), пощата и в края на улицата ще видите забелжителната стара кула.
През 1821 г. кулата е преустроена в часовникова. Опитният майстор Дидо изработва часовниковия механизъм, а камбаната е взета от разрушената църква на манастира "Св. Атанас". Кулата е реставрирана, часовникът работи точно и до днес. Обявена е за архитектурен паметник на културата .
Булевард "Руски" след пощата
Краят на булевард "Руски" вдясно от вас е кулата:

Часовникова кула в Етрополе
Улицата водеща към местността Звездата, от която може да се види камбаната на часовника. Идвайки от центъра пряката на ляво от кулата.

Поглед към кулата от местността Звездата в Етрополе
Кулата
Часовникова кула в Етрополе
Камбаната на часовниковата кула в Етрополе
Камбаната на часовниковата кула в Етрополе
Камбаната на часовниковата кула в Етрополе
Камбаната на часовниковата кула в Етрополе
Каменна плоча на часовниковата кула с информация за кулата
Каменна плоча на часовниковата кула с информация за кулата

Булевард "Руски", изглед към центъра. Между дърветата се вижда най-старото училище в града ОУ "Христо Ботев". Срещу него са историческият музей и съдебната палата.
Етрополе - булевард

Няма коментари: