1 ноември 2023 г.

Фото разходка в Етрополе, август 2023 | Photo walking, Etropole

Лятото на 2023 и престоят ми в Етрополе са към своя край. Искам да споделя последни кадри от старопланинския град. Начална точка езерото - крайна точка часовниковата кула.

Езерото с патиците

Къщата с бананите

Рози в Етрополе, август 2023 | roses, Etropole

В Етрополе има много рози, споделям малка част от тях, които снимах това лято в градините на града.

ОУ "Христо Ботев" и паметника на генерал Христов, Етрополе | Hristo Botev school, Etropole

Училището се намира в близост до центъра на Етрополе, срещу историческия музей и съдебната палата. Училището е създадено през 1969 г. Има интересна архитектура, собствена камбанария.

Исторически музей и паметниците до него, Етрополе | Historical Museum, Etropole

По повод 1 ноември реших да споделя спомен от лятото в Етрополе.

Обичам да се разхождам в градинката на съдебната палата и музея в Етрополе. Добре поддържана, има пейки да поседнеш, дори да почетеш книга, докато детето ти играе. В този парк има и доста паметници.

Накратко за историята на музея от официалния му сайт: "Историческият музей в гр. Етрополе е открит на 7. ХІІ. 1958 год. в сградата на бившето Килийно училище в двора на църквата „Свети Георги”.

На 30. ХІІ. 1968 г. в реставрираната сграда на бившия Конак се открива нова експозиция на музея. Настоящата експозиция на Исторически музей – гр. Етрополе е изцяло обновена през 1992 г. Сградата на бившия Конак е строена през 1853 – 1870 г. от етрополските майстори Дено и Цветко и е архитектурен паметник на културата."
Исторически музей, Етрополе, август 2023