С малко тъга и носталгия си спомняме за празничната среща в училището на 05.04.2012г. С много песни, танци, презентации и усмивки премина празникът по случай 8 април- Международния ден на ромите. Той беше организиран от ръководителите от проект „Ромите-дивото цвете на Европа“. Проектът е финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Договор № БС- 33.9-077/13.10.2011г. с ЦОИДУЕМ на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, София област, като партньори по проекта са ОУ “Христо Ботев“- с. Лопян. Приоритет 3: “Утвърждаване на интеркултурната перспектива като неотменна част на образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в процеса на модернизация на българската образователна система”. Тема: Утвърждаване на културното многообразие на етническите малцинства като обща ценност.

Гости на празника бяха Цвета Антонова – образователен кординатор на център „Амалипе”- България, представители на общинска администрация- Етрополе, ученици, учители, родители, граждани и медии от Етрополе.
Празничната програма бе открита от Мажоретния танцов състав към училището с ръководител Емилия Моновска. Водещ беше Росица Василева- Пом.-директор в СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и координатор по проекта. Тя представи пред многобройната публиката целите на проекта. Следваше презентацията за работата на двете групи по дейност 6 от проекта /Изучаване на ромски фолклор/- „Сладкодумче“ и „Чародейни разказвачи“ с ръководители Петя Георгиева и Мария Стоянова и представена от Петя Георгиева. Учителките показаха плакат, създаден от учениците, както и прекрасна цветна брошура за дейността им до момента. Следващата презентация беше на групите по дейност 4- /Съвременните технологии в подкрепа на интеграцията на ромските ученици от начален етап/- „Компютърни звезди“ с ръководители Тинка Цолова и Ася Нинова. Те представиха своята дейност пред присъстващите в изложба на картички, покани и картини, създадени от участниците.
Групата по дейност 2 /Изработване на декоративно пано/ „С четка и палитра“ с ръководител Николай Георгиев представи проекта на паното, както и други картини, сътворени от малките художници. Николай Георгиев разясни някои подробности около бъдещото изработване на паното.
Групата по дейност 3/ Ромски песни, танци и костюми/- „Сладка магия“ с ръководител Петя Цекова представиха песента „Джелем, джелем“. Облечени в типични облекла, младите певици, под съпровода на акордеон, представиха страстната музика, текст и ритъм на ромската песен.

 Дейността на следващата група по дейност 5 /Проучвателна дейност/ „Роми за пример“ бе представена от ръководителя на групата Марияна Спиридонова и учениците. След въвеждащите думи на учителката, участниците представиха презентацията „10-те най-известни роми в света“. В нея не присъстваше Софи Маринова, защото на нея ще бъде посветена друга презентация, с която ще се представи групата при следващата изява. Галя Пешева- медицинско лице в гимназията и лектор по дейност 7 /Здравни беседи/ сподели пред присъстващите, че след проведените досега беседи в СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и в ОУ „Христо Ботев“-с. Лопян се забелязва голям интерес към здравните въпроси и проблеми, към презентациите и образователните филми, които е представила до този момент. Групата по дейност 5- „Ромски чудеса“ с ръководители Иван Тодоров и Ганка Христова бе представена от Радина и Герги, които запознаха присъстващите с някои типични характеристики на ромските занаяти калайджийство, кошничарство и др.
Финалът на представянето на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе по проект „Ромите-дивото цвете на Европа“ бе завладяващ и като експлозия: групата по дейност 3- „Ромски ритми“ с ръководител Калинка Пушкарова представи буен и изпълнен със страст и ритъм танц със сложни хореографски движения с елементи на акробатика. Танцовата група бе подкрепена с пеенето на момичетата от „Сладка магия“.
Групите по дейности 3, 4 и 5 от партньорската организация по проекта с ръководители Мария Фердинандова, Галина Андреевска, Лиляна Маринова представиха с презентация дейностите си, както и в изложба на картички и покани, създадени от учениците. Участниците по проекта „Ромите-дивото цвете на Европа“ от с. Лопян показаха с песни и стихотворения уменията си. На всички присъстващи бяха раздадени плакати-календари на проекта „Ромите- дивото цвете на Европа“. Росица Василева поздрави участниците и допълни, че на спортните мероприятията по случай празника на ромите, които се организираха от община Етрополе, Амалипе-Етрополе и училищата от общината и проведоха в училището на 04.04.2012г. активно участие взеха и учениците от групите по проекта „Ромите- дивото цвете на Европа“. Благодарност към всички участници изказа Светла Вълова - Директор на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и Ръководител на проекта, както и Мила Манчева - Директор на партниращата организация и координатор на проекта за партньорите. С обща снимка пред училището завърши този празник, подготвен с много усърдие, любов и изпълнен с веселие и толерантност.
Чудесна работа учители и ученици! Пожелавам Ви още повече успехи и ползотворна работа по проекта!
Текст и снимки: Росица Василева
Източник: etnosi.wordpress.com/2012/04/24/22456/
Галерия снимки...http://www.hristo-yassenov.com/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=91:qpo----q-05042012&Itemid=13

This entry was posted on 3 май 2012 г. at 13:52 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Публикуване на коментар

Последователи