31 декември 2009 година. Всички са в приготовление за посрещане на нова година. Времето, не е зимно... Температурата е около 15 градуса. Чудесно време за разходка. Намираме се в Етрополе. Някои от нас не са били в местността Прогон и решаваме да идем да я видим.
В тази местност има исторически руски паметник в чест на загиналите руски воини в тридневните боеве за Етрополе от 10-12 Ноември 1877 година. Тук също се намира и ретранслатор, който прави връзка на някои gsm оператори и телевизии.
Местност Прогон е на 4-5 км от центъра на града. Известна е с това, че именно от тук е пуснат първият топовен залп по време на руско-турската освободителна война, прогонил турците от Етрополе. Град Етрополе е един от българските градове освободен най-бързо.
От Прогон се разкрива чудесна гледка към града. 

Общ изглед към меснот ПрогонИзкачваме се към върха на местността. Изведени са на паша товарни коне.
Долу в етрополското поле се виждат още много коне на паша...


Руски паметник, местност Прогон
Поглед към града от паметника

Общи изгледи от местност Прогон към град Етрополе
Малко история в навечерието на нова година. Хубаво време, чудесна разходка.

Фонтанът е реконструиран от няколко години и е много приятно да стоиш през летните месеци до него. През зимата не работи, но затопли ли се времето веднага го пускат, за да радва хората.

Лятото на 2009 година. Престой в град Етрополе за един месец. Разхождам се из улиците и ми показват със съжаление остатъците от Еврейската кула, която до преди няколко години е била около 6 метра висока. Имала е своето място и двор, и е била като историческа забелжителност на Етрополе.
Положението днес. Кулата се издига едва на метър-два. Почти не се вижда измежду къщите и оградите около нея. Човекът, който ми я показа ми обясни, че голяма част от камъните и са нейде по дворовете на съседните къщи, хишнически я погълнали и почти изчезнала.
Застанала от към улицата, няма как да стигна до самата кула, успявам да направя няколко снимки. С апарата приближавам кулата, доколкото ми е възможно.
Историята на кулата не можаха да ми разкажат. Ще се иде пак в Етрополе, за да поразпитам в историческия музей. Разбира се, стига да искат да разказват.
Защо се рушат историческите забележителности в тази страна? Колко човека ги е грижа в тази страна за това? Оставам си с въпросите. Отговори едва ли ще получа.
Ето и снимките:


Последователи